петък, 20 ноември 2009 г.

Урок по лазаня

Не можеш да й устоиш! Паста, пропита с 2 соса – вкусен болонезе и нежен бешамел, – и с препечена до златисто коричка от сирене.

ЗА 6 ПОРЦИИ:
►225 г готови кори за лазаня ►50 г пармезан

За соса болонезе: ►1 с. л. зехтин (или олио) ►1 голяма глава кромид лук (ситно нарязана) ►1 средно голям морков (настърган) ►стрък целина (нарязан на дребно) ►1 скилидка чесън (пресована) ►125 г гъби (нарязани на тънки филийки) ►450 г телешка кайма ►300 мл червено вино ►300 мл месен бульон ►400 г домати (обелени и нарязани) ►1 с. л. доматено пюре ►1 с. л. сух босилек ►2 с. л. нарязан магданоз ►сол
За соса бешамел: ►600 мл прясно мляко ►1 кръгче лук ►6 зрънца черен пипер ►1 дафинов лист ►25 г краве масло ►25 г брашно ►щипка мляно индийско орехче

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:




1. Започваме от соса болонезе. Лукът, морковите, целината и чесънът се запържват 7–8 мин в сгорещеното олио. Добавят се гъбите и зеленчуците и се задушават още няколко минути. След това в тигана се прибавя и каймата и се пържи при непрекъснато бъркане до кафяво.






2. В ястието се вливат виното и бульонът и се добавят доматите и доматеното пюре. Сосът се посолява и се овкусява с босилека. Оставя се да поври около 40 мин под капак на много бавен огън. Няколко минути преди да се отстрани от огъня, се поръсва с нарязан магданоз.






3. За приготвянето на бешамела млякото се загрява в дълбока тенджера заедно с нарязания лук, зрънцата черен пипер и дафиновия лист. Когато кипне, тенджерата се маха от огъня. В друга тенджера на котлона се разтопява маслото и се смесва с брашното при постоянно бъркане. Държи се на огъня не повече от 2 мин, за да не загори. Бавно, на тънка струйка в сместа се влива млякото и се вари до сгъстяване заедно с добавеното индийското орехче.






4. 1/3 от соса болонезе се разстила на дъното на намазнена тава. Отгоре се подрежда слой кори за лазаня, които се заливат с бешамел. Правят се още два такива пласта – ред болонезе, ред кори за лазаня и слой бешамел. Третият, последен слой се покрива с настърган пармезан. Лазанята се пече в продължение на 45 мин в предварително загрята фурна. Ястието е готово, когато сосът се сгъсти и пармезанът покафенее.

Няма коментари:

Публикуване на коментар