неделя, 1 март 2020 г.




Торта "Гараш"
В този сайт съм публикувал събрани от мен рецепти за торта "Гараш" от известни рецептурници, а и от някои доста трудно откриваеми книги. В нито една от тях нямаше нито рисунка, нито снимка на тортата. Намерих ръчно изрисувана рисунка на листите на книгата от 1935 година, явно от курсистка, която е посещавала тогавашния курс. Външният вид на тортата се различава от този описан в книгата от 1939 и наложил се в по-късната литература и съответно в сладкарниците. Публикувах и две по-екзотични версии на тортата, които силно се различават от оригинала.
cake-garash-bg.alle.bg

Преобладава едно погрешно твърдение, че торта "Гараш" е създадена като имитация на "Sacher", но в двете торти няма нищо общо освен шоколадовата глазура.


В книгата на Ив. Маринов, "Ръководство по сладкарство и готварство" издадена около 1940-та година тортата е наречена "Пишингер". Торта "Пишингер" (Pischinger Torte) е създадена през 1881 г от австриеца Oscar Pischinger (1863–1919).
http://www.pischinger.at/en/about-pischinger/history




Торта "Sacher" се прави от маслено-шоколадови блатове, намазва се с кайсиев мармалад и се залива с шоколадова глазура.


Торта "Гараш" се прави от орехово-белтъчни платки (известни в унгарското сладкарство, като освен орехи могат да бъдат бадеми, лешници или други ядки, типичен пример е торта "Esterházy"), кремът е шоколадово маслен или шоколадово сметанов, отгоре се залива с шоколадова глазура, гарнира се с крем (осем розички в кръг и една в средата) и във всяка "розичка" се забучват боядисани в зелено бадеми. По-късно се нала


га версията без гарнировка от крем и с накълцани бадеми, която и до днес се среща в българските с
ладкарници.
cake-garash-bg.alle.bg
cake-garash-bg.alle.bg
cake-garash-bg.alle.bg
cake-garash-bg.alle.bg
cake-garash-bg.alle.bg
cake-garash-bg.alle.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар