вторник, 16 март 2010 г.

да научим хлапето да мисли

Децата са чисти, необременени и с богато въображение. Светът им е различен от нашия, той е по- образен и шарен. На майката се пада честта да навлезе в детската реалност и да я обогати.

Ето някои предложения, които могат да стимулира мозъка на вашето дете.

Не се залъгвайте, че детето ви ще стане по- мислещо само с писане и четене, че като го изолирате в стаята му сред тетрадките ще се развие по- бързо. Напротив! Ако не му предоставите нужната доза почивка и забавление, мозъкът му ще забави своите жизнени действия.
/>


Забавен начин за разсейване е да излезете в парка и малчугана да поскача на батут. Странно, но факт. Скоковете, адреналинът тонизират не само физически, но и умствено.



За да стимулирате детския мозък да се активизира, то първо трябва да привлечете вниманието му. Това не е сложна задача. Трудното в случая е да задържите вниманието му. В повечето случаи родителите поднасят информацията чрез разговор (диалог), или четене (монолог). Доказано е научно, че детското съзнание преработва по- лесно „уроците”, когато те му се поднасят по необичаен начин. Така еднообразието и скуката се убиват, а въображението на детето се разплава.



Разиграйте различни роли с детето си и открийте коя най- добре му прилага. Изпробвайте във вид на различни песнички, стихотворения, приказки, игри да обогатите светът му.

Също важен елемент от формирането на съзнанието му е да го оставяте понякога да взима само решения.

Провокирайте го да стига само да някакви заключения, да открива реалността самостоятелно. Мотивирайте го, нека се почувства като голям човек. Нека разбере, че неговото мнение е важно за вас.

Стимулирайте въображението му чрез различни творчески задачи. Примерно за Коледа му дайте да украси елхата, или за Великден да боядиса яйца.


Нека дава своите предложения и да вижда своя принос.



Подкрепяйте го и бъдете зад него в неговите начинания. От малко трябва да разбере, че може да се опре на вас, че вие сте негов приятел. Трябва да почувства, че ако има проблем може да дойде да си поплаче или да получи съвет от вас. Слушайте го внимателно и го насърчавайте. Спечелите ли веднъж доверието му няма да съжалявате.
Човешкият мозък има нужда от всекидневен хранителен режим и то здравословен. А за нормалният разстеж на подрастващото дете се изискват два пъти повече нужди. Именно за това трябва да се грижите детето ви да се хранят балансирано. В днешно време 60 % от продуктите в магазина са съставени от мазнини, консерванти и химикали. Ето защо трябва да наблюдаваме какво и по колко яде малчуганът. В менюто му непременно трябва да присъстват позлени, подхранващи продукти като: мляко, сирене, месо, зеленчуци.


Отделете му малко време и се докоснете до неговата реалност, а след това му покажете и своята.


снимки: google.com

автор: dkalinova @ Sep 15

Няма коментари:

Публикуване на коментар