четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Инка -три-фе

Мислих мислих и измислих-направих си кафе от инка ,суха сметана и захар.





Инката e точно това - леблебия, цикория и ръж.
Интересно:

За цикорията са слушали всички - натуралното кафе с добавка препечен корен от цикория е твърде приятно на вкус. Специфичният аромат на цикорията и цветът на кофеина също имат своето значение за напитката от цикория.
По-малко известно е, че това е едно от най-древните хранителни и лекарствени растения. Неговите млади корени са използвали в храната още древните египетски и римски воини.
Отварата от цикория
.

повишава тонуса и нормализира ритъма на сърдечните съкращения, способства за отстраняването на сърдечните отоци и в същото време успокоява и укрепва нервната система.Цикория (Cicorium intybus), малко познатата у нас зеленчукова култура, е двегодишно растение, което през първата година образува кореноплод и листна розетка, през втората - цветоносно стъбло. Като зеленчукова храна се употребяват етиолираните млади листа, които израстват от кореноплодите и съдържат белтъчини, захари, минерални соли и инулин. Инулинът е горчиво вещество и влияе положително върху храносмилането. Кореноплодите са богати на инулин, фруктоза и интибин и се използват като заместител на кафето. У нас цикорията е позната още и с имената бърдоква, гвачка, дива радикя, дъвка, жилаво цвете, злъчка, свинок и др.
Различават се две разновидности цикория:
• салатна цикория се за нежните етиолирани листа; - отглежда
• кореновидна цикория - култивира се главно заради кореноплодите


Леблебията известна у нас и като нахут (Cicer arietinum, Leguminosae) e едногодишно бобово растение.





Ръжта е често пренебрегвана култула с, ползи за здравето.

Тя понижава кръвната захар.





a>

Няма коментари:

Публикуване на коментар