четвъртък, 24 септември 2009 г.

Тиквата и дар от есента с която да приготвяме вкусни нещица




курабийки с тиква
необходими продукти:

2 и 1/2ч.ч брашно

1ч.л. хлябна сода

1ч.л. бакпулвер

3-4 с.л. кисело мляко

1ч.л. канела

1 ч.ч захар

3 с.л. олио

1ч.ч пюре от тиква (пасирана печена или варена тиква)

1 яйце
начин на приготвяне:
Смесете брашното, хлябната сода, разтворена в киселото мляко, бакпулвера, пресят с брашното, канелата. Разбийте захарта с яйцето и добавете пасираната тиква и разбъркайте с вилица докато се получи хомогенна смес.

Прибавете постепенно сухата смес. Вземете със супена лъжица от сместа и поставете върху намеслана тавичка за печене.

Или го разпределете във формата за мъфини, получават се чудесни тиквени кексчета.

Печете около 30 мин в предварително загрята на 200 градуса.


Кремкарамел с тиква

Необходими продукти:

Яйца - сурови - 4 броя

Ванилия - 1 брой

Захар - 200 гр (захарта е по вкус може и 300гр.)

Прясно мляко - 1 л

Тиква 1/2

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се сварява в едно с захарта и се остава да истине за около 10 мин. Тиквата се реже на малки квадратни плочки с размери около 5/5см. Попарва се с вряла вода подсладена и се остава да поври около 10 мин. Леко да поомекне , след което се прецежда и тиквата се нарежда в тавичка , позастиналото мляко се обърква с вече разбитите яйца и ванилия и се изсипва в тавата върху тиквата , леко се разбърква и се слага да се запече в фурната , като тавата с десерта се слага в друга по голяма тава с вода както при крем карамела докато се пече и да ври на водна баня. След като се запече се оставя да изстине, слага в хладилник за около 40 мин. Реже се на квадратни парчета и се сервира охладено отгоре гарнирано с сметана и сладолед и др. по желание . ПРИЯТЕН АПЕТИТ


Кремсупа от тиква и ябълки

Необходими продукти

тиква - 6 ч.ч. нарязана на кубчета

ябълки - 1 бр. голяма, обелена и нарязана на кубчета

магданоз - 2 с.л. ситно нарязан

бекон - 8 резена нарязан на тънки ивички

бульон - 4 ч.ч. пилешки или зеленчуков

сол

черен пипер
Приготвяне:

В тенджера запържете бекона като разбърквате докато стане златист и хрупкав. Извадете и поставете върху кухненска хартия да се отцеди.
Добавете тиквата в тенджерата с мазнината от бекона и гответе като разбърквате докато започне да покафенява. Добавете ябълката, сол и черен пипер на вкус и готввете още 2-3 минути. Добавете бульона и оставете да заври и след това намалете огъня. Гответе докато тиквата и ябълката са напълно сварени.
Свалете от огъня и оставете съвсем леко да се охлади. Добавете половината от бекона и магданоза и пасирайте. Подправете на вкус със сол и черен пипер (ако е необходимо).
Леко подгрейте супата наново(без да завира) и поднесете с останалата част от бекон

Руло от тиква
необходими продукти:
брашно - 3/4 ч.ч.

бакпулвер - 1/2 ч.л.

сода бикарбонат - 1/2 ч.л.

канела - 1/2 ч.л.

сол - щипка

яйца - 3 (големи)

захар - 1 ч.ч.

тиква (сварена и пасирана на пюре) - 2/3 ч.ч.

орехи (счукани) - 1 ч.ч.

извара (или крема сирене) - 240 гр.

ванилия - 2 пак.

пудра захар - 1 ч.ч.

начин на приготвяне:

Брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта се слагат в дълбок съд. Към тях се прибавят разбите заедно със захарта яйца и тиквеното пюре. Всичко со разбърква добре до получаване на хомогенна тестообразна смес. Сместа се излива в намаслена тавичка и се посива със счуканите орехи. Пече се 15 мин. в предварително загрята фурна след което се слага върху купа и се навива на руло още докато е топло.

Приготвя се крема като изварата (или крема сиренето) се разбие заедно с пудрата захар, размекнатото масло и ванилиите.

Изстиналото руло внимателно се развива, намазва се добре с крема след което отново се навива и се поръсва с пудра захар. При развиването и навиването рулото трябва да се постави върху влажна кърпа, за да не се напука.

Няма коментари:

Публикуване на коментар