четвъртък, 24 септември 2009 г.
Тиквата и дар от есента с която да приготвяме вкусни нещица
курабийки с тиква
необходими продукти:
2 и 1/2ч.ч брашно
1ч.л. хлябна сода
1ч.л. бакпулвер
3-4 с.л. кисело мляко
1ч.л. канела
1 ч.ч захар
3 с.л. олио
1ч.ч пюре от тиква (пасирана печена или варена тиква)
1 яйце
начин на приготвяне:
Смесете брашното, хлябната сода, разтворена в киселото мляко, бакпулвера, пресят с брашното, канелата. Разбийте захарта с яйцето и добавете пасираната тиква и разбъркайте с вилица докато се получи хомогенна смес.
Прибавете постепенно сухата смес. Вземете със супена лъжица от сместа и поставете върху намеслана тавичка за печене.
Или го разпределете във формата за мъфини, получават се чудесни тиквени кексчета.
Печете около 30 мин в предварително загрята на 200 градуса.
Кремкарамел с тиква
Необходими продукти:
Яйца - сурови - 4 броя
Ванилия - 1 брой
Захар - 200 гр (захарта е по вкус може и 300гр.)
Прясно мляко - 1 л
Тиква 1/2
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се сварява в едно с захарта и се остава да истине за около 10 мин. Тиквата се реже на малки квадратни плочки с размери около 5/5см. Попарва се с вряла вода подсладена и се остава да поври около 10 мин. Леко да поомекне , след което се прецежда и тиквата се нарежда в тавичка , позастиналото мляко се обърква с вече разбитите яйца и ванилия и се изсипва в тавата върху тиквата , леко се разбърква и се слага да се запече в фурната , като тавата с десерта се слага в друга по голяма тава с вода както при крем карамела докато се пече и да ври на водна баня. След като се запече се оставя да изстине, слага в хладилник за около 40 мин. Реже се на квадратни парчета и се сервира охладено отгоре гарнирано с сметана и сладолед и др. по желание . ПРИЯТЕН АПЕТИТ
Кремсупа от тиква и ябълки
Необходими продукти
тиква - 6 ч.ч. нарязана на кубчета
ябълки - 1 бр. голяма, обелена и нарязана на кубчета
магданоз - 2 с.л. ситно нарязан
бекон - 8 резена нарязан на тънки ивички
бульон - 4 ч.ч. пилешки или зеленчуков
сол
черен пипер
Приготвяне:
В тенджера запържете бекона като разбърквате докато стане златист и хрупкав. Извадете и поставете върху кухненска хартия да се отцеди.
Добавете тиквата в тенджерата с мазнината от бекона и гответе като разбърквате докато започне да покафенява. Добавете ябълката, сол и черен пипер на вкус и готввете още 2-3 минути. Добавете бульона и оставете да заври и след това намалете огъня. Гответе докато тиквата и ябълката са напълно сварени.
Свалете от огъня и оставете съвсем леко да се охлади. Добавете половината от бекона и магданоза и пасирайте. Подправете на вкус със сол и черен пипер (ако е необходимо).
Леко подгрейте супата наново(без да завира) и поднесете с останалата част от бекон
Руло от тиква
необходими продукти:
брашно - 3/4 ч.ч.
бакпулвер - 1/2 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
канела - 1/2 ч.л.
сол - щипка
яйца - 3 (големи)
захар - 1 ч.ч.
тиква (сварена и пасирана на пюре) - 2/3 ч.ч.
орехи (счукани) - 1 ч.ч.
извара (или крема сирене) - 240 гр.
ванилия - 2 пак.
пудра захар - 1 ч.ч.
начин на приготвяне:
Брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта се слагат в дълбок съд. Към тях се прибавят разбите заедно със захарта яйца и тиквеното пюре. Всичко со разбърква добре до получаване на хомогенна тестообразна смес. Сместа се излива в намаслена тавичка и се посива със счуканите орехи. Пече се 15 мин. в предварително загрята фурна след което се слага върху купа и се навива на руло още докато е топло.
Приготвя се крема като изварата (или крема сиренето) се разбие заедно с пудрата захар, размекнатото масло и ванилиите.
Изстиналото руло внимателно се развива, намазва се добре с крема след което отново се навива и се поръсва с пудра захар. При развиването и навиването рулото трябва да се постави върху влажна кърпа, за да не се напука.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар