неделя, 24 май 2020 г.

Двуобредният молитвен дом на мюсюлманския светец Акязълъ баба и на неговия християнски двойник св. Атанас

 
Тюрбето(1)и имаретът(2), руините от дервишкото (3) текке (4)

Според легендите Ак Язалъ Баба бил великан с чудовищна сила и построил теккето само за ден, лекувал и вършил чудеса. Самото тюрбе на светията също е много интересно и обрисувано отвътре със стенописи в източен стил. 






На пода, в центъра на седмоъгълната постройка, правилен седмостен с прилепено към една от страните му правоъгълно преддверие, каменен саркофаг покрива тленните останки на алианския светец Акязълъ баба суфиски суфизъм( 5) духовен водач на дервишите, последователи на неортодоксалния ислям, почитан като мъдрец и лечител на хора и животни. С думата „баба“ („татко“) религиозната общност нарича своя старейшина и водач. Каменната плоча над тялото на този баба винаги е покрита с ръчнотъкани черги, кърпи, чорапи, сладкиши, дарове за Акязълъ. Дошлите да видят гроба му, могат да пъхнат ръка в издълбан отвор, за да усетят пулса на напусналия само телом земята. От камъка струи някаква наелектризираща, странна енергия. Трудно е да се намери сравнение за подобно усещане. Ако вярвате, сигурно, ще почувствате и пулса на погребания край Оброчище (6).
Великолепно пътуване в миналото и мъдро послание към настоящето.






1.Тюрбе(мавзолей)

2.Имаретът е( благотворително заведение, широко разпространено в Османската империя между 14 и 19 век. Имаретите представляват места, в които се раздава безплатна храна на бедни хора, поклонници, дервиши и други.)3.дервиши (вид ислямски монаси)
4.текке ( религиозен център)
5.Суфизмът или тасаууф(аскетично течение в исляма до 9 век, стремящо се към разкриването на негови скрити мистични измерения. Последователите на суфизма се наричат суфии или дервиши.) 

6.Оброчище („оброк“, тоест обричане, клетва, дан към боговете. свят човек.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар