Мазнини
-Богата на изграждащите мозъка мастни киселини (т.нар. омега-3), по-специално докоза-хексанова киселина и арахидон
-Автоматично се настройва според нуждите на кърмачето; нивото намалява, когато бебето пораства
-Богата на холестерол
-Почти изцяло се усвоява
-Съдържа мастно-разтворими ензими, липаза
-Най-важната хранителна съставка в кърмата са мазнините; отсъствието на холестерол и докса-хексанова киселина, които са важни съставки за развитието на мозъка и тялото, може да доведе до сърдечни болести и заболявания на централната нервна система в последствие. Неприятната миризма на изпразжненията на бебетата, хранани с формула се дължат на остатъчните и неусвоени мазнини.
Протеини
-Лека, лесно-смилаема суроватка
-По-пълноценно се усвояват протеините от кърмата; по-голямо количество на протеини в млякото на майки, които раждат преди термина
-Съдържа лактоферин, който спомага за доброто състояние на червата
-Лизозим, който убива бактерии и вируси
-Богата на протеинови съставки, които изграждат мозъка и тялотоБогата на Растежни фактори
-Съдържа протеини, които действат като приспивателно
-Бебетата не развиват алергия към протеина на кърмата.
Въглехидрати
-Богата на лактоза
-Богата на олигозахариди, които спомагат за доброто състояние и здраве на червата
-Лактозата се счита като важен въглехидрат за развитието на мозъка. Изследвания показват, че нивата на лактоза в млякото на даден биологичен вид отговаря на големината на мозъка
имунни фактори
-Богата на живи бели кръвни клетки, милиони за едно хранене
-Богата на имуноглобулин
-Когато майката е изложена на влиянието на някакъв микроб, тя произвежда антитела против него и предава тези натитела на кърмачето чрез нейното мляко.
витамини и минерали
-По-добре се усвояват от кърмата, особено желязо, цинк и калций
-Желязото се усвоява между 50 и 75 процента
-Съдържа повече селений (антиоксидант)
-Витамините и минералите в кърмата имат по-голяма биологична наличност, т.е. усвояват се в по-голям процент. За да се компенсира тази усвоимост, в адаптираното мляко се добавят повече витамини и минерали, което го прави по-трудно смилаемо.
ензими и хормони
-Богата на храносмилателни ензими като липаза и амилаза
-Богата на много хормони: тироид, пролактин, окситоцин и още над 15 хормона.
-Вкусът на кърмата зависи от храната на майката
-Храносмилателните ензими са здраве за червата. Хормоните допринасят за цялостното биохимично равновесие и доброто състояние на бебето. Чрез привикването на бебето към вкуса на майчиното мляко, който зависи от това