неделя, 17 май 2020 г.

ОСО БУКО

ОСО БУКО (OSSO BUCCO) Това невероятно вкусно ястие е специалитет от Ломбардската кухня. Състои се от нарязан на шайби телешки джолан, задушени зеленчуци, бяло вино и бульон.
Често се гарнира с гремолата и традиционно се сервира с ризото ала миланезе или с полента(качамак), в зависимост от регионалните вариации. Мозъкът в дупката в костта е ценен деликатес и определяща особеност на ястието.
В модерната версия има домати ,а в оригиналната версия не.
Има и по-стара версия с канела, дафинов лист и гремолата.
В България за жалост телешкият джолан се предлага най-често обезкостен, но вие може да поръчате на местният месар да ви нареже телешки джолан на шайби.
Гремолата-смес от ситно нарязани лимонова кора, магданоз и чесън. Добър апетит!



Необходими продукти:

1,200 кг телешки джолан, нарязан на шайби (на филии);
80 г масло;
1 глава лук;
малко брашно;
1 суп. лъжица доматено пюре;
1 чаша сухо бяло вино;
3 чаши вода;
3 домата;
1 скилидка чесън;
1 връзка корени за супа;
½ лимон;
Сол, чер пипер, лимонена кора.

Приготвяне и варене – 1ч 45 мин

Варене в тенджера под налягане – 25 мин
Начин на приготвяне:
Оваляйте парчетата месо в брашното. Сложете ги в тенджера с 50 г масло да се изпържат леко (до златисто) от двете страни на силен огън. Прибавете лука, нарязан на ситно.
Добавете 1 суп. лъжица доматено пюре, 1 чаша вино. Оставете да поври за малко. После прибавете: 3 чаши вода, корените за супа -  1 връзка корени за супа, с което се обозначава 1 морков, 1 парче пащърнак, корен от магданоз и 1 парче целина., скилидката чесън – смачкана, сол, чер пипер. Оставете да ври на слаб огън 1 час (в тенджера под налягане – 20 мин). Обелете доматите и ги нарежете на ситно, като изхвърлите семките. Прибавете ги към месото, както и лимонената кора. Оставете да поври още 15 мин (в тенджера под налягане – 5 мин).
Извадете корените за супа и лимонената кора от тенджерата. Сервирайте в голяма чиния като подредите шайбите от месото и отгоре сипете от соса.



Няма коментари:

Публикуване на коментар