петък, 25 септември 2009 г.

В СВЕТА НА ПРИКЛЮЧЕНИЕТО






СПЕЧЕЛЕНОТО БЮРО

“Те Мах” ОБИЧА ДЕЦАТА. ПЪРВОЛАЦИ С НОВИ БЮРА ОТ ИГРА НА “Те Мах

Специални награди за учениците от Добрич бе подготвил за първия учебен ден магазин “Те Мах”.
Над 650 деца от града са се включили в играта, която строителният хипермаркет организира в рамките на стартиралата преди година кампания “Те Мах” обича децата”. Малчуганите от първи до трети клас имаха възможност да покажат иновативни идеи и да се включат с тях в конкурса “Направи си сам”. Те участваха с рисунки, снимки, модели, апликации и други свои творби. Двете големи награди от конкурса бяха отредени за участници от Добрич. Оказа се, че това са две първокласнички. Вчера те тържествено получиха подаръците си - ученически бюра, от управителя на магазин “Те Мах” в Добрич Иванка Лазарова. Тя бе официален гост на тържествата по откриване на учебната година в техните училища. Татяна Иванова вече е ученичка в първи клас в СОУ “П. Р. Славейков”, а Геновева Гочева е първокласник в СОУ “Св. Климент Охридски”. Благодарение на своите идеи и умения и подкрепата на строителния хипермаркет, те ще подготвят първите си уроци и домашни на бюрата.
На 15 септември 2009г. спечелилите от конкурса "НАПРАВИ СИ САМ" бяха изненадани по време на училищните тържества по повод първия учебен ден. Две деца от гр. Добрич и две от гр. Шумен получиха своите награди - ученически бюра.




Татяна Владиславова Иванова, която е измайсторила "Морска картина" е ученичка в първи клас в СОУ "П. Р. Славейков" в гр. Добрич.




                                    ТОВА СМЕ НИЕ



Геновева Димитрова Гочева е наредила 2 пъзела и измайсторила пеперуди от хартия. Тя е ученичка в първи клас в СОУ "Св. Климент Охридски" в гр. Добрич.




четвъртък, 24 септември 2009 г.

Какво виждате?







Тиквата и дар от есента с която да приготвяме вкусни нещица




курабийки с тиква
необходими продукти:

2 и 1/2ч.ч брашно

1ч.л. хлябна сода

1ч.л. бакпулвер

3-4 с.л. кисело мляко

1ч.л. канела

1 ч.ч захар

3 с.л. олио

1ч.ч пюре от тиква (пасирана печена или варена тиква)

1 яйце
начин на приготвяне:
Смесете брашното, хлябната сода, разтворена в киселото мляко, бакпулвера, пресят с брашното, канелата. Разбийте захарта с яйцето и добавете пасираната тиква и разбъркайте с вилица докато се получи хомогенна смес.

Прибавете постепенно сухата смес. Вземете със супена лъжица от сместа и поставете върху намеслана тавичка за печене.

Или го разпределете във формата за мъфини, получават се чудесни тиквени кексчета.

Печете около 30 мин в предварително загрята на 200 градуса.


Кремкарамел с тиква

Необходими продукти:

Яйца - сурови - 4 броя

Ванилия - 1 брой

Захар - 200 гр (захарта е по вкус може и 300гр.)

Прясно мляко - 1 л

Тиква 1/2

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се сварява в едно с захарта и се остава да истине за около 10 мин. Тиквата се реже на малки квадратни плочки с размери около 5/5см. Попарва се с вряла вода подсладена и се остава да поври около 10 мин. Леко да поомекне , след което се прецежда и тиквата се нарежда в тавичка , позастиналото мляко се обърква с вече разбитите яйца и ванилия и се изсипва в тавата върху тиквата , леко се разбърква и се слага да се запече в фурната , като тавата с десерта се слага в друга по голяма тава с вода както при крем карамела докато се пече и да ври на водна баня. След като се запече се оставя да изстине, слага в хладилник за около 40 мин. Реже се на квадратни парчета и се сервира охладено отгоре гарнирано с сметана и сладолед и др. по желание . ПРИЯТЕН АПЕТИТ


Кремсупа от тиква и ябълки

Необходими продукти

тиква - 6 ч.ч. нарязана на кубчета

ябълки - 1 бр. голяма, обелена и нарязана на кубчета

магданоз - 2 с.л. ситно нарязан

бекон - 8 резена нарязан на тънки ивички

бульон - 4 ч.ч. пилешки или зеленчуков

сол

черен пипер
Приготвяне:

В тенджера запържете бекона като разбърквате докато стане златист и хрупкав. Извадете и поставете върху кухненска хартия да се отцеди.
Добавете тиквата в тенджерата с мазнината от бекона и гответе като разбърквате докато започне да покафенява. Добавете ябълката, сол и черен пипер на вкус и готввете още 2-3 минути. Добавете бульона и оставете да заври и след това намалете огъня. Гответе докато тиквата и ябълката са напълно сварени.
Свалете от огъня и оставете съвсем леко да се охлади. Добавете половината от бекона и магданоза и пасирайте. Подправете на вкус със сол и черен пипер (ако е необходимо).
Леко подгрейте супата наново(без да завира) и поднесете с останалата част от бекон

Руло от тиква
необходими продукти:
брашно - 3/4 ч.ч.

бакпулвер - 1/2 ч.л.

сода бикарбонат - 1/2 ч.л.

канела - 1/2 ч.л.

сол - щипка

яйца - 3 (големи)

захар - 1 ч.ч.

тиква (сварена и пасирана на пюре) - 2/3 ч.ч.

орехи (счукани) - 1 ч.ч.

извара (или крема сирене) - 240 гр.

ванилия - 2 пак.

пудра захар - 1 ч.ч.

начин на приготвяне:

Брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта се слагат в дълбок съд. Към тях се прибавят разбите заедно със захарта яйца и тиквеното пюре. Всичко со разбърква добре до получаване на хомогенна тестообразна смес. Сместа се излива в намаслена тавичка и се посива със счуканите орехи. Пече се 15 мин. в предварително загрята фурна след което се слага върху купа и се навива на руло още докато е топло.

Приготвя се крема като изварата (или крема сиренето) се разбие заедно с пудрата захар, размекнатото масло и ванилиите.

Изстиналото руло внимателно се развива, намазва се добре с крема след което отново се навива и се поръсва с пудра захар. При развиването и навиването рулото трябва да се постави върху влажна кърпа, за да не се напука.

сряда, 16 септември 2009 г.

Изненада

http://uhaaa.com/blog/Snimki

15 начина за използване на шала

http://www.stylissimo-bg.com/transformaciqta_na_shala.html

Морски дарове

Обсебени от духа на морето, след края на лятната ваканция търсим начини да си го върнем, да го извадим от безплътния свят на спомените и да го направим досегаемо. Тогава се хващаме за дребните дарове, които то изхвърля за нас. Например облите камъчета, с които реди своите изречения по брега. Събираме ги, преподреждаме ги и написваме с тях своите си истории. "Идеален дом DECOR" предлага уникални идеи, които дават нов живот на старите мебели с помощта на събраните морски дарове през лятото:
1. Ако имате излишна или остаряла малка масичка, можете да я оцветите в бяло с акрилна боя, а за декорацията на чемеджето да използвате мидите събрани на плажа. Залепват се лесно със силикон.
2. Звънец от миди можете да си направите като използвате за основа дървена поставка за горещи съдове с диаметър 20 см. Скарата й е използвана, за да се завържат висулките. Те самите са направени като върху канап на около 2 см една от друга се залепват с каноколит или С200. Отстрани на поставката и върху летвичките отдолу и отгоре също се залепват миди. В горната част на поставката се завързват няколко връвчици, с които звънецът да се закачи. За да пее, разклащан от вятъра, най-подходящото му място е на прозореца.







3. Ако ви е останала стара рамка от прозорец, можете да я превърнете в рамка за огледало. Необходими са ви само камъчета от морския бряг и малко лепило. Като за начало дървената основа се почиства с шкурка. Върху нея се нанася акрилна боя в мек нюанс, например екрю. След като първият слой изсъхне, върху него с по-суха четка се полага още един пласт, този път с бяла боя. Целта е отдолу да прозира по-тъмният нюанс. Този ефект може да се подсили, като след изсъхването рамката се обработи отново с шкурка. След като основата е подготвена, върху нея се лепят подбраните камъчета с поксипол и се лакират с матов лак за камък. Накрая в рамката се поставя огледало, най-добре е това да направи специалист стъклар.
4. Икебана от корали можете да си направите като в стар глинен съд поставите гъвкава рабица и я изпръскате с полиуретанова пяна, която започвате да моделирате. Докато не е засъхнала започвате да лепите черупки от миди, раковини, клечици, пясък, докато не постигнете коралова плантация в спираловидна форма.
5. Медуза върху лампата? И това е възможно. Конструкцията й се изработва от по-едра и по-твърда мрежа за прозорци, на която е придадена съответната форма. Тя е постигната и с помощта на корда, с която мрежата се пришива или се връзва на нужните места. Върху нея със силикон се залепва синкава текстилна хартия, каквато се продава на ролки в магазините за опаковки. Прозрачните пластмасови маркучи, които се продават в железариите, са чудесни пипала на познатия морски обитател.
6. Ако на морския бряг сте попаднали на красива охлювена черупка, не я изхвърляте. Направете си светещ охлюв. Поставете я в разлат керамичен съд и я съчетайте с други раковини. По-специфичното тук е продължението на охлюва – то представлява огъната куха цилиндрична форма, направена от зашито с корда парче от мрежа за прозорци. Върху така оформеното руло е залепен с С200 тензух, а отгоре е намотана готова целофанова нишка. Всяка намотка се залепва към основата със силикон. В кухия цилиндър се пъха светещ маркуч – продава се на линее метър в магазините за осветителни тела заедно с накрайник и щепсел.

Още от Идеален дом DECOR:

понеделник, 14 септември 2009 г.

Първи клас


Мамо, готова ли си ?


Как трябва да се държат родителите с дете, което тръгва в първи клас?
 
Знам и мога – в първи клас ще бъда аз!-отговаря дъщеря ми.

неделя, 13 септември 2009 г.

Пийте вода

Бъдете здрави


65% от вашето тяло е вода.

22% от съдържанието на костната тъкан,

80% от тъкънта на сърдечния мускул и

83% от тази на мозъка, също е ВОДА.

Мислите ли че водата е важна за тялото ви?



Мислите ли, че адекватното хидратиране на тялото ви ще доведе до разлика в начина по-който се чувствате и ще подобри здравето ви?

В действителност това може дори да промени живота ви.

Учудващо е колко много хора имат здравословни проблеми и то заради факта, че оставят тялото си без вода. Те просто не пият достатъчно или водят начин на живот, който пресушава запасите от вода в организма.

Даже и при знанието за горе споменатите данни, хората си мислят - защо да се притесняваме, че не приемаме достатъчно вода щом я има в такива количества в организма ни.

Но истината, е че през деня нашето тяло губи много вода докато се осъществяват редица жизнено важни процеси, като дишането, потенето, и др.

Храната възстановява една част от нужното количество вода, но повечето хора нямат навика, или възможността, да включат редовно в храненето си плодовете и зеленчуците. Често в забързаното си ежедневие просто предпочитаме да излапаме един хамбургер и да приключим с обяда, отколкото да се пилеем около приготвянето на някое по-здравословно ястие с високо съдържание на вода и витамини.

Но нуждите ни от вода си остават и просто трябва да добием навика да пием вода редовно и всеки ден. Около два литра е дневното количеството, което трябва да постъпва в организма ни за да сме сигурни, че успяваме да обновите изгубените запаси. И все пак то може да варира при отделните хора. Ако правите упражнения и спортувате определено ще ви е нужно още по-голямо количество.

Водата трябва да е с температурата на тялото - не пийте ледено студена вода - тя просто уврежда организма.

Кофеина и алкохола са силни диоретици, т.е. те силно намалят нивото на водата в тялото. Имайте го в предвид ако сте попрекалили с някои от тях и се постарайте да поемете повече вода през следващите дни.

Има и едно златното правило - не чакайте докато ожаднеете! Щом вече усещате жажда значи сте дехидратирани.

Според американския учен Пилзър, само 2% надолу по скалата на съдържанието на вода в тялото води до умствена умора. Пилзър дори добавя, че "пиенето на 5 чаши вода дневно намаля почти на половина риска от рак".

Водата играе основна роля за протичането на всички жизнени функции. Тя си остава най-ценната течност - съставка без която живота е невъзможен.

Просто като приемате повече от нея, което за разлика от много други удоволствия, не ви струва нищо, ще успявате да поддържате здравето на организма си и да се зареждате ежедневно с ценна енергия.


http://www.icp-bg.com/index.php