сряда, 16 септември 2009 г.

Морски дарове

Обсебени от духа на морето, след края на лятната ваканция търсим начини да си го върнем, да го извадим от безплътния свят на спомените и да го направим досегаемо. Тогава се хващаме за дребните дарове, които то изхвърля за нас. Например облите камъчета, с които реди своите изречения по брега. Събираме ги, преподреждаме ги и написваме с тях своите си истории. "Идеален дом DECOR" предлага уникални идеи, които дават нов живот на старите мебели с помощта на събраните морски дарове през лятото:
1. Ако имате излишна или остаряла малка масичка, можете да я оцветите в бяло с акрилна боя, а за декорацията на чемеджето да използвате мидите събрани на плажа. Залепват се лесно със силикон.
2. Звънец от миди можете да си направите като използвате за основа дървена поставка за горещи съдове с диаметър 20 см. Скарата й е използвана, за да се завържат висулките. Те самите са направени като върху канап на около 2 см една от друга се залепват с каноколит или С200. Отстрани на поставката и върху летвичките отдолу и отгоре също се залепват миди. В горната част на поставката се завързват няколко връвчици, с които звънецът да се закачи. За да пее, разклащан от вятъра, най-подходящото му място е на прозореца.3. Ако ви е останала стара рамка от прозорец, можете да я превърнете в рамка за огледало. Необходими са ви само камъчета от морския бряг и малко лепило. Като за начало дървената основа се почиства с шкурка. Върху нея се нанася акрилна боя в мек нюанс, например екрю. След като първият слой изсъхне, върху него с по-суха четка се полага още един пласт, този път с бяла боя. Целта е отдолу да прозира по-тъмният нюанс. Този ефект може да се подсили, като след изсъхването рамката се обработи отново с шкурка. След като основата е подготвена, върху нея се лепят подбраните камъчета с поксипол и се лакират с матов лак за камък. Накрая в рамката се поставя огледало, най-добре е това да направи специалист стъклар.
4. Икебана от корали можете да си направите като в стар глинен съд поставите гъвкава рабица и я изпръскате с полиуретанова пяна, която започвате да моделирате. Докато не е засъхнала започвате да лепите черупки от миди, раковини, клечици, пясък, докато не постигнете коралова плантация в спираловидна форма.
5. Медуза върху лампата? И това е възможно. Конструкцията й се изработва от по-едра и по-твърда мрежа за прозорци, на която е придадена съответната форма. Тя е постигната и с помощта на корда, с която мрежата се пришива или се връзва на нужните места. Върху нея със силикон се залепва синкава текстилна хартия, каквато се продава на ролки в магазините за опаковки. Прозрачните пластмасови маркучи, които се продават в железариите, са чудесни пипала на познатия морски обитател.
6. Ако на морския бряг сте попаднали на красива охлювена черупка, не я изхвърляте. Направете си светещ охлюв. Поставете я в разлат керамичен съд и я съчетайте с други раковини. По-специфичното тук е продължението на охлюва – то представлява огъната куха цилиндрична форма, направена от зашито с корда парче от мрежа за прозорци. Върху така оформеното руло е залепен с С200 тензух, а отгоре е намотана готова целофанова нишка. Всяка намотка се залепва към основата със силикон. В кухия цилиндър се пъха светещ маркуч – продава се на линее метър в магазините за осветителни тела заедно с накрайник и щепсел.

Още от Идеален дом DECOR:

Няма коментари:

Публикуване на коментар