понеделник, 9 декември 2013 г.

Годишнини от сватбата


За да се заздрави връзката между двамата партньори на всяка изминала година заедно се предава символично значение. Празниците и годишнините са както следва:
 • 1 година - Памучна или басмяна сватба.
  Наречена е на името на тази най-проста текстилна материя, защото се смята, че една година след сватбата празникът вече е преминал в делник за младото семейство. С една дума, тече семейното ежедневие. Подаряват се хавлии и кърпи.

 • 5 години - Дървена сватба. 
  Петте години са критична годишнина, то този повод от обичая на този ден Тя и Той да си разменят различни дървени предмети. Подаряват се дървени предмети.

 • 7 години - Медна сватба. 
  Празнува се след цели 7 години семеен живот – период, който мнозина считат за особено критичен в съпружеските взаимоотношения. И като залог за бъдещето щастие съпрузите си разменят медни монети или съдове. Купуват се медни съдове за дома.

 • 8 години - Тенекиена сватба. 
  С това твърде сиво название наричат 8-та годишнина от бракосъчетанието. И в потвърждение на това, че семейният живот се върти главно около кухнята и прозаичните неща от всекидневието, двамата съпрузи си подаряват лъскави домакински съдове. Взимат се лъскави предмети за кухня.

 • 10 години - Сватба на розите.
  На този празник се канят гости, кумовете и шаферите, съпреживели заедно с остарелите с едно десетилетие младоженци техния най-щастлив ден. И не само се подаряват рози с цвета на любовта, но и се танцува с червени рози.
 • 13 години - Дантелена сватба. 
  Тази сватбена годишнина е своеобразно предупреждение: не забравяйте да поддържате блясъка на своя брак! Купува се спално бельо.

 • 15 години - Стъклена сватба. 
  Петнадесет съвместно преживени години! Той и Тя си подаряват стъклени предмети , влагайки особен подтекст: че отношенията между съпрузите трябва да бъдат да бъдат чисти и прозрачни като стъкълце. Подаряват се кристални предмети.
 • 20 години - Порцеланова сватба. 
  Празнува се след 20 години брачен живот. Празничния обед се сервира в нов порцеланов сервиз в знак на това, че от старите вече не е останала и една чинийка... Купува се порцеланов сервиз.

 • 25 години - Сребърна сватба. 
  Този четвъртвековен юбилей – един истински подвиг в семейното летоброене! На празника се събират всички роднини. И наред със златните венчални пръстени, които все още носят, двамата съпрузи взаимно си даряват и по един сребърен. Подарява се сребро.

 • 30 години - Перлена сватба. 
  Отбелязва се след 30 години съвместен живот. С названието си напомнят за това, че тридесет години, преживени заедно, се нанизват като перли в огърлица... За съпругата - перлена огърлица.
 • 35 години - Ленена сватба. 
  Това е един междинен юбилей – 35 години брак, но все пак юбилей! На този ден съпрузите обогатяват покъщнината с ленени покривки и кувертюри. Купуват се покривки, пердета.

 • 40 години - Рубинова сватба. 
  Съпрузите празнуват 40-та годишнина от сватбата си. Подаръкът е особено символичен, към златните венчални пръстени се прибавя по едно рубинче – камъка на любовта и огъня. Подарява се пръстен или накит с рубин.

 • 45 години - Сапфирена сватба. Подарява се пръстен или накит със сапфир.

 • 50 години - Златна сватба. 
  Половин век заедно неразделни в радост, и в неволи! По този забележителен повод съпрузите твърде символично си устройват повторна сватбена церемония – заменят старите си златни пръстени с нови. Разменят се златни бижута.
 • 60 години - Диамантена сватба. 
  Подарява се пръстен или накит с диамант.

 • 70 години - Благодатна сватба. 
 • 75 години - Коронна сватба.
  Да си 75 години заедно с любимия човек – не е ли това най-красивия подарък за предаността и любовта, съпътствали и двамата съпрузи в общия им житейски път!


Първата е червено вино- първата годишнина, втората е шампанско- първа рожба, третата е бяло вино- сребърна сватба, а четвъртата е ракия- златна сватба.
  
Това открих по-долу в темите:
Бутилките са украсени тематично и към всяка от тях има написано стихотворение/написани са върху четири различни празни покани за сватба/.
Първата бутилка е за първата годишнина-украсена е в червено и е червено вино.
Стихотворението е:
Дарявам ви бутилката червена,
като роза в майски ден,
като огън да гори и
сърцата ви да разтопи!
Отпийте вий от нея
на първата годишнина в ноща
и спомнете си за сватбения ден,
как от рози беше озарен!

Втората бутилка е шампанско,украсено в синьо и розово и със закачен биберон на нея.
Стихотворението е:
Дарявам ви шампанското пенливо
с аромата на цветя,
Ники него да отвори,
когато стане той баща
и сълзите му щастливи
да залеят детската глава!

Третата бутилка е бяло вино.Украсате е сребърна.стихотворението е:
Третата бутилка ви дарявам
за сребърната сватба у дома.
Ще минат дни,дори години,
ще минат дни на радост и тъга.
И макар и посребрели,
като гълъбите бели,
любовта си разпалете
с чаша в ръка,
и щастлива си кажете:
"Хубаво е,че сме заедно сега!"

Четвъртата бутилка е ракия.Украсате е златна.Стихотворението е:
Четвъртата бутилка отворете
на златната си сватба с кумувете!
Тогава в спомените потънете,
и макар и остарели
и много помъдрели
за любовта си пак спомнете
и отпийте от ракията златиста,
както в сватбения ден
от рози озарен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар