събота, 17 април 2010 г.

Наполовина пълна или наполовина празна е чашата?

Какво отличава песимиста от оптимиста? Чували сте за наполовина пълната и наполовина празната чаша нали? Именно в това е разликата – песимистите винаги намират причина да се обръщат назад, а оптимистите – да продължат напред. Ето няколко насоки, които ще напълнят чашата наполовина


* Повечето негативни мисли се появяват поради погрешно интерпретиране на дадена ситуация. Дали обаче фактите, които са причина за песимизма Ви, са верни? Наистина ли съдите за другите справедливо? Представяте ли си най-лошото, без да имате всъщност основание да мислите по този начин? Опитайте се да промените отношението си към хората и нещата в по-позитивна посока.
* Променете представите си – например, ако сте обидени на половинката си, представете си, че той е малко дете, което се нуждае от прегръдка. Ако времето е ужасно, представете си слънчев ден и т.н.* Задавайте си въпросите: „Защо мисля негативно? От какво се страхувам?“ Застанете лице в лице със страха и си представете какво бихте сторили, ако подобно нещо наистина се случи. Веднъж като се изправите срещу него, той автоматично ще Ви се стори по-малко страшен и ще сте по-уверен.

* Осъзнайте думите, които използвате – вместо да мислите: „Не мога“, кажете си:“Мога!“ Вместо да съжалявате, че не сте свършили нещо, кажете си, че следващият път ще го направите. Вместо да си мислите, че това е ужасно, открийте възможностите, които се съдържат в дадената ситуация.

* Когато усещате, че се ядосвате, успокойте се, като се фокусирате върху приятни мисли. Говорете за чувствата си с приятел или потърсете терапевт.


* Оптимистите се зареждат от хубавите неща, които се случват. Те отдават лошото на обстоятелствата, случайността или грешка. Въпреки че трябва да носим отговорност за ставащото в живота ни, ако нещо се обърка, не поемайте цялата вина върху себе си. Фокусирайте се върху успехите си и признайте собствените си заслуги за хубавите неща в него.
* Няма да имате позитивен възглед за живота, ако прекарвате по-голямата част от времето си, правейки неща, които мразите. Ако връзката Ви прави нещастен – прекратете я! Ако не обичате работата си, намерете друга. Намирайте всеки ден време за дейности, които Ви носят радост.

* Не оставяйте дребните проблеми да ескалират и да се превърнат в големи. Незабавно спрете падането в пропастта с шепа позитивизъм. Направете нещо малко, за което сте сигурен, че ще успеете и няма начин да сбъркате. То може да бъде любимо ястие, писмо до приятел, изчистване на стаята и т.н. Оставете чувството за нещо постигнато да Ви повдигне към следващото, по-високо стъпало към успеха.

* Колкото повече смисъл намирате в живота, толкова по-лесно ще успеете да бъдете позитивна личност. Това означава, че трябва да имате планове и цели, които да преследвате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар