четвъртък, 21 януари 2010 г.

Изпробваните рецепти (от мен) за кекс

Чуден кекс


продукти:
5 яйца
2ч.ч захар
1 ч.ч. топла вода
1ч.ч. олио
3 ч.ч. пресято брашно
1 бакпулвер

1 ванилия, 2 с.л. какао, орехи, стафиди ,пожелание



Яйцата и захарта се разбеват до побеляване и постепенно се прибавя топлата вода, олиото три непрекъснато разбиване .След това се прибавя брашното смесено с бакпулвера и ванилията(след прибавяне на брашното сместа се разбърква само с лъжица)
От така получената смес се отделяедна част ,изсипва се в купичка и се смесва с какаото.В намаслена и обрашнена тавичка се изсипва половината смес-върху нея се насипва оцветената с какао смес и се поръсва с орехите. Добавя се и останалата смес.Пече се в предварително загрята фурна при 180 градуса, на скарата поставена на 10 сантиметра от долната част на фурната.Пече се за около 40-50 мин.








Кекс

продукти:
4 яйца
1и 1/2 ч.ч захар
4с.л. топла вода
4с.л. олио
2ч.ч. брашно

1 шепа стафиди, ванилия какао или безвреден оцветител пожелание.

Яйцата се разбиват на пяна .Добавя се захарта и отново се разбива. Добавя се и топлата вода, която ускорява разтварянето на захарта.Накрая при бавни обороти се прибавя олиото ,след това брашното.Във намаслена и обрашнена форма се изсипва 1/2 от готовото тесто, поръсват се стафидите,и се изсипва останалото тесто. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна,Скарата се поставя на 10 сантиметра от долната част на фурната.Пече се за около 40-50 мин.

2 коментара:

  1. Хубаво ти се получава кекса, Краси!

    Добре се надига и има страшно апетитен вид!

    Поздрави и :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря !
    Каня се да направя Майчената пита скоро.
    Тайната на нашата вечеря е като мой инструктор в кухнята:)

    ОтговорИзтриване