неделя, 21 юни 2020 г.

ореховки






Те, ореховките, които са винаги лъскави, меки и с лепкава сърцевина.

Години наред съм правила ореховки - кога успешни, кога по-малко, но колкото и да се доближаваха почти-почти към търсената от мен текстура, все ми липсваше още нещо малко...докато не открих тази рецепта.







Но ето и самата рецепта:
100 г млени орехи
150 г захар
2 белтъка
1 с.л. царевично нишесте (брашно)
няколко капки лимонов сок
1 ванилия


В тенджера слагам белтъците, половината от ядките и захарта и слагам на котлона. Почвам да разбърквам, докато захарта се разтвори напълно.
Всичко правя на умерена до ниска температура, тъй като искам сместа да се хомогенизира добре, но и белтъците да не се "сготвят". Първоначално ще бъде по-светла и течна, а впоследствие сместа ще става по-светла и ще се сгъсти като крем. Тогава я махаме от огъня.Добавяме останалите орехи и лимоновия сок и разбъркваме добре. Накрая прибавяме нишестето и ванилията и смесваме отново. Оставете сместа леко да се охлади преди да печете, но не прекалено, тъй като ще се сгъсти при изстиване и ще ви е по-трудно. Печете на 160 градуса за около 15 минути.  

Изпробвана рецепта,  копирана  от  http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/03/orehovki-bulgarian-flourless-walnut.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар