четвъртък, 3 октомври 2013 г.
Направи си мъфинки
Наградата ни от вип бебе и Сладкия свят на ани
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар (или 15 супени лъжици)
1 ч.ч. брашно (или 15 с.л.)*
200 гр (или една малка кофичка) заквасена сметана
80 гр мека масло
1 бакпулвер
боровинки или други дребни плодове по желание
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Яйцата, захарта и маслото се разбиват на хубав крем. Прибавя се сметаната. С нея сместа става много въздушна и пухкава. Пресяват се заедно брашното с бакпулвера и се разбърква леко без да се прекалява, за да не спада много тестото.
Мъфините се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Не набухват много, което ги прави идеални за декорация с фондан и т.н.
*Обръщам внимание, че когато искате след изпичане мъфините да са много леки и въздушни, и когато няма да пълните с ганаш, сладко или да добавяте плодове, количеството е 1 ч.ч. брашно. Когато ще пълните и добавяте - сложете поне още 1/2 ч.ч. брашно.
По тази рецепта са направени мъфините от снимката
Друга рецепта
Продукти:
3 големи яйца
1 ч.ч захар
100г меко масло
200г заквасена сметана
1 1/3 ч.ч брашно
/ако искате да ги направите с какаов вкус може да добавите 2-3 суп.лъж какао, разтворено в 3-4 суп.лъж гореща вода/
2 ч.л. бакпулвер
1 пак. ванилена захар или ванилия
Приготвяне:
Яйцата се разбиват леко. Добавя се маслото и заквасената сметана. В отделна купа се смесват сухите съставки - захарта, брашното, бакпулвера и ванилията. Към тях се добавя течната смес и отново се разбръква докато всички съставки се слеят добре. Изсипват се в подходящи формички. Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути.
И още една рецепта
Продукти за 24бр средно големи мъфина
240г брашно
1 пак. пудинг "Ванилия" на д-р Йоткер /може и Карамел или Шоколад/
150г захар
130мл прясно мляко
120г масло
60мл олио /може общо 200г масло или маргарин, както е в оригиналната рецепта/
2 пак.ванилия
1 бакпулвер
3 яйца
За декорация на мъфини или торти
Захарен фондан
1 пакетче желатин
60мл вода
120мл глюкоза
1ч.л глицерин
1000гр пресята пудра захар
Желатинът се разтваря в студена водата и се оставя да набъбне. След това на водна баня се затопля докато се втечни. Глюкозата се затопля и се смесва с глицерина. Прибавя се към желатина и се разбърква добре. 1/2 от пресятата пудра захар се сипва в дълбок съд, прави се кладенче и в него добавя желатиново-глюкозната смес. Разбърква се добре, докато се получи гладка и плътна каша. След това се добавя внимателно от пудрата захар и се бърка докато започне да се получава лепнещо тесто. Меси се както се замесва питка. Когато тестото стане гладко и лепне съвсем леко се завива плътно в свежо домакинско фолио и се оставя за един ден на стайна температура , а не в хладилник. На следващия ден се отвива и при нужда се доомесва с още малко пудра захар.
Маслен крем за измазване
100г масло
100г пудра захар
2-3 суп.лъж прясно мляко.
Маслото се оставя да се размекне на стайна температура и се разбива до побеляване със захарта. Накрая се добавя прясното мляко.
Ванилов крем /много лесна рецепта, която ми сподели сестра ми/
700мл прясно мляко
150г захар
3 жълтъка
3 суп.лъж царевично нишесте
3-4 пакетчета ванилияПандишпанен блат
/продукти за форма с диаметър 22-24см /
5 яйца
10 суп.лъж захар
10 суп.лъж брашно /аз използвам самонадигащо се на Софимел/
1 ванилия
Основен крем:
500мл прясно мляко
5 суп.лъж захар
5 жълтъка /или 6, в зависимост от броя на белтъците/
2 суп.лъж. брашно
2 суп.лъж. натурално нишесте
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар