неделя, 25 юли 2010 г.

Когато човек не знае какво иска!

Всички потребности условно се делят на две групи :
физиологически и психологически.
Когато растем ,растат и желанията ни.И в един момент ясно заявяваме "Аз искам"!Реакцията на родителите ,може да бъде различна. може да се удовлетвори желанието ,но може да се срещнем и с " Не трябва да искаш това ,да правиш това."Тези варианти са бомба със закъснителза детската психика,понеже детето е привързано към майката ,то не се разграничава напълно от нейната личности се чуства едно цяло с нея.
"Ти не искаш това"
-има желание ,иска нещо(детската част)
-майката (часта от него, която ,оприличава с майката ) ,не го иска .
Когато детето ," на което е забранявано постоянно да иска" порасне .Порасналата му психика ще блокира желанията,няма да се съобразява с тях.При такива хора има нарушения в сексуалната сфера ,тъй като желанията в тази областне могат да преминат цензурата на съзнанието.
Алескитимията (затруднение в определянето и описанието на чуства) ,доста често се развива при деца с доминантни родители,които подтискат детето.На такива деца им е забранявано да плачат, да се обиждат ,да се ядасват.Тъй като желанието се състои от два компонента (емоции и воля),по късно такъв човек няма да може да осъзнае своите чуства и няма да е способен да ги разпознае.Ще остане глух към своите желания.
Друга причина -често ,родителите се влияят от настроенията си,когато са в лошо настроение ,забраняват всичко, в това число и това ,което вчера е било разрешено.Порасналия вече индивид ,ще има усещането за безпомощност , беззсилие да промени неща ,било то у себеси или в околния свят.


Не винаги обаче неспособноста да разбираш и осъзнаваш своите желанията се формират в детството.Някой хора се отказват от своите желания ,след тежка психическа травма,или за да не изглежда слаб,друге пък решават,че ако никога не пожелават нищо ,никой не ще ги разочарова.Вместо "искам " има "длъжен съм" ,"трябва","необходимо".
Такива хора са като роботи и имат усещанито за безсмисленост на живота.

Най-важното е да се осъзнае проблема !

упражнение "12 желания"
Всяка сутрин в специална тетрадка записвайте 12,по-малко или повече желения-това което искате да направите в момента или през деня."Големи" или "дребни"- (да изпия един сок ),ако в момента не ви идват наум желания,изчакайте.Записвайте само тези ,които чуствате истински.След това изпълнявайте през деня.

упражнение "стоп"
навийте часовника на всеки час да звъни и си задавайте въпроса "Какво искам сега?"
За да се сбъдне най -съкровеното ви желание ,трябва да си го представите ,колкото се може по-ясно!

1 коментар:

  1. Хубаво упражнение, ще го пробвам. А последната снимка с облаците придава много приятен завършек на статията :)

    ОтговорИзтриване