четвъртък, 21 април 2016 г.

Нека календарът  не Ви  подвежда. Годината се състои единствено от дните, които използваме пълноценно!

неделя, 10 април 2016 г.

дързостта да предизвикаш себе си

.....Не, нямам самоубийствени страсти. Влече ме смелостта. Интересува ме дързостта да предизвикаш себе си. Да се поставиш на ръба на скалата и да разбереш колко струва смелостта ти. Вълнува ме моментът, в който гръмките думи замлъкват и действията стават по-смели дори от намеренията. Вълнува ме човешката потребност да се покатериш над обикновеното удобно и практично съществуване. Вълнува ме копнежът да се извисиш над всичко, замахът на волята да разтвориш криле и да се сбогуваш с шаблоните и балансите. Вълнува ме величието на решителността. Онзи момент от живота, когато инстинктът става по-могъщ от разума и ти се осмеляваш да го последваш. И политаш.....

Текстът е публикуван в сп. "Всичко за жената"
Illustration: Daniel Egneus

"БАШ" ТАЙНА


Просто не спазвам  точно рецептите ,и винаги добавям по нещо....



Боб с Манатарки 



500 г боб
50 -150 г сушени манатарки
1 бр червена чушка
1 глава кромид лук
1 бр домат
1 бр морков 
1бр.картоф
3 скилидки чесън (по желание)
1 ч. л. червен пипер
3 с.л. заквасена смената
джоджен и девесил/или подправки по ваш вкус

Бобът се накисва за една нощ в студена вода.
• Измива се и се слага да ври 30 минути.
• Сменя се водата и боба и се изплаква.
• Слага се в тенджера.
• Добавя се  кромид ,цяла чушката  ,която накрая  су маха и нарязаният  морков,червеният пипер.
• Налива се вода и се слага на котлона да ври.
•Когато бобът е почти готов  се изважда част от боба и картофа  с решетъчна лъжица и пюрира се   добавят се  2 -3 супени лъжици заквасена сметана , полученото пюре  се връща  към боба. ·         Прибавят  се манатарките , доматът пюриран или нарязан ,ако е от консерва 2 -3 супени лъжици  ,подправките и олиото . • Оставя се за още 15 минути  .